dinsdag 6 oktober 2015

Ga jij ook naar stages?
Verslag Stage in Papendal 27 September 2015


Op  27 september 2015 was er een stage  in Sportcomplex Papendal in de dojo van Aikido Nederland.  De stage was onder leiding van Wilco Vriesman en Mariko Takamizo. ACK leden zijn hier geweest en hebben er een mooi verslag van gemaakt die je hieronder kunt lezen.


Zondagmorgen 27 september j.l. was het vroeg op voor een aantal leden van de Aikido Club Krommenie.
Het doel was een stage in Papendal (vlakbij Arnhem), die zou starten om 10.00 uur en dat betekende dat de wekker vroeg af ging bij Alicja Zurek en Chiara & Arjen Maat.
De heenreis was voorspoedig en ging sneller dan gedacht, waardoor er ruim de tijd was voor het omkleden.
De dojo voelde nog koud aan, maar dat zou snel anders worden…..
Met ongeveer 40 mensen die acte de presence gaven, warmde de zaal al snel op met de redelijk intensieve oefeningen.
De stage was een gecombineerd initiatief van de DAF (Dutch Aikido Federation) en de CABN (Culture Aikido Bond Nederland); elke bond representeert een verschillende “stroming” binnen de Aikido sport.
Het spits werd afgebeten door de DAF, die werd vertegenwoordigd door Wilco Vriesman.
Wilco zette een leerzame en voor breed publiek toegankelijke leergang neer, waarbij hij meerdere technieken de revue liet passeren. Zoals gebruikelijk was zijn les doorspekt van geplaatste humor, hetgeen de sfeer vanzelfsprekend alleen nog maar beter maakte.
Als leden van de DAF waren voor ons de technieken goed te volgen en te doen, zonder daarbij te beseffen dat het voor CABN-leden wel eens anders zou kunnen zijn.
We zouden daar snel achterkomen, want na Wilco was Mariko Takamizo aan de beurt, die de CABN stroming vertegenwoordigde.
Toen werden de verschillen snel duidelijk: waren we allemaal gewend in “hanmi” te staan, nu bleek deze basispositie niet correct te zijn, en werden we constant gecorrigeerd.
Mariko Takamizo schotelde een breed scala aan technieken voor en schuwde de technieken vanuit suwari waza niet….. dat voelde natuurlijk niet lekker na al een paar uur aikido!
Al gauw bleek dat er wel degelijk een overlap in technieken bestond, maar soms net even anders uitgevoerd. Andere technieken leken werkelijk van geen kanten op datgene dat wij als DAF-er gewend waren, maar was wel een leuke afwisseling.
Het leek er af en toe op alsof we helemaal opnieuw moesten beginnen……
Al met al was de stage een geslaagde les voor ons allemaal, en vermoeid , gewapend met broodjes en drinken, werd de terugreis aanvaard.
Deze viel nog wat tegen doordat er de nodige files waren ontstaan; achteraf mocht dit de pret niet deren: sommige (CABN) technieken werden door de dames woensdagavond op de training nogmaals geoefend en gedemonstreerd.
En zo waren de paspoorten van Alicja en Chiara weer een handtekening rijker. “Nu nog een seminar van Tom Dijkman, want die handtekening willen we ook nog!”, stelden ze nog……
Kortom, op naar de volgende stage!
Met dank aan Wilco Vriesman, die regelmatig met de beide dames van onze dojo heeft getraind, hetgeen natuurlijk al een ervaring op zich was….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten